Naturaalselt kääritatud toortatraleib.

Retsept leitud  internetist: https://tuuliretseptid.ee/2019/08/parmivaba-toortatraleib.html/

Tundus huvitav leid nende jaoks kes tavalist rukkileiba ei saa tarbida. Vahel tahaks ju võileiba ka süüa.

Koostisosad:

400g toortatart (mingi osa võib asendada röstitud tatraga u. 100g)

2-2,5dl vett leotamiseks.

1 spl suhkrut

1-2 tl soola

Päevalilleseemneid, linaseemneid, köömneid, kanepiseemneid jne.

Rasva või õli vormi määrimiseks

NB! Naturaalne kääritus ei armasta metalli. Kasuta portselan või savikaussi ja segamisel puukulpi või spaatlit.

Pane tatratang 2,5 dl veega seisma 6-8 tunniks.

Järgnevalt loputa ja nõruta see hoolega läbi. Mõõda blenderisse 2,5dl vett, lisa nõrutatud tatar ja blenderda ühtlaseks massiks. Tulemuseks on hapukooretaoline mass. Vala see kaussi ja jäta umbes 12 tunniks sooja kohta hapnema.

Kui taina pinnal on näha mullikesi, võib lisada soola, suhkru  ja seemned. 

NB! Enne seda aga soovitan võtta juuretise järgmise  leivateo jaoks.

Nüüd kui kõik maitseained on lisatud, siis tainas vormi ja paariks tunniks veel kerkima.  Ja siis juba ahju. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180°C juures umbes 45min.

Minu külmas toas ei tahtnud tainas kuidagi hapuks minna. Ei olnud seda õiget leiva hapukust. Siis otsustasin võtta järgmiseks korraks juuretise.

Järgmise leivateo  ajal lisasin juuretise juba blenderdatud massile kaussi kui 12 tunniks  hapnema panin. See kiirendas  protsessi ja tulemuseks oli juba täitsa hapuka maitsega leib. Soojas kohas võib see hapnemise  aega tunduvalt lühendada.

Ükskord ei olnud toortatart piisavalt ja otsustasin lisada ülejäänud osa röstitud tatart. See tegi leiva veidi tumedamaks ja andis veidi leivasema maitse. Päikesekuivatatud tomatid ei tule ka  maitsele kindlasti kahjuks.

Viimane katsetus praetud soolapeki ja sibulaga sai ka maitsev. Soovitan proovida ja katsetada.

Lisa kommentaar